Voor scholen - theatertraject


Een goede introductie in het theater is voor jonge kinderen cruciaal. Een eerste theaterervaring is een goede basis voor hun latere actieve deelname aan het cultuurleven.

4Hoog wil daarom (kleuter)leerkrachten van het belang van theater overtuigen en hen ook helpen bij de introductie ervan bij jonge kinderen. Hoe gaan kinderen met zo’n theaterbezoek om? Hoe bereid je hen erop voor? Met welke aspecten en factoren dien je op voorhand rekening te houden?

4Hoog biedt scholen daarom een traject aan om hun kleuters stapsgewijs in contact te brengen met theater.

STAP 1: Het meisje met de gele jas of Fee (2,5+)

Met deze voorstellingen komt 4Hoog in de peuterklas.
De meeste kinderen van 2,5 zijn nog te klein om een ‘volledige’ theaterervaring te verwerken. De indrukken, in en buiten de voorstelling, zijn nog te intens. Daarom gaat 4Hoog naar de kinderen toe, in de vertrouwde omgeving van hun klas. We brengen een kleine, artistieke maar eenvoudige kennismaking, een eerste theaterproevertje.
Meer info over de voorstelling 'het meisje in de gele jas' vind je hier. voor 'Fee', hier.

STAP 2: Tello gaat naar toneel

‘Tello gaat naar toneel’ is een korte (animatie)film die de theatercodes uitlegt aan kleuters. Het begrijpen van de spelregels is de doorslaggevende factor bij een al dan niet geslaagde theaterervaring. Als 4Hoog grenzen wil verleggen, moet het kind over de juiste tools beschikken om daarin mee te gaan. Bij de animatiefilm hoort een klaspop en een prentenboek met daarin tips om kinderen goed voor te bereiden op hun theaterervaring. Meer info over Tello gaat naar toneel vind je hier.

STAP 3: met de klas naar het theater

En dan is er het theaterbezoek zelf, het bekijken/beleven van een 3+ voorstelling van 4Hoog, in een theaterzaal, met alles erop en eraan. Meer info over onze voorstellingen vind je hier.